Gezochte crimineel Franky Eeckhout zat al vast

Franky Eeckhout, die als een van de acht meest gezochte criminelen op de gistergepubliceerde Nationale Opsporingslijst prijkt, zit al ruim een jaar in een Belgische gevangenis.

Zijn naam werd op de internationale opsporingslijst gezet, maar de Belgische autoriteiten hebben niet aan Nederland doorgegeven dat hij al was opgepakt.

Een mogelijke verklaring daarvoor is, zo zei het OM, dat het feit waarvoor hij in Nederland is veroordeeld, naar het Belgische recht verjaard is. Eeckhout zit sinds oktober 2008 in een Belgische gevangenis. Hij is in België voor diverse misdrijven veroordeeld.

Eeckhout is veroordeeld voor het plegen van ernstige zedenmisdrijven tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 6 maanden. Hiervan moet hij nog 1275 dagen uitzitten.

In 1991 verkrachtte Francky Eeckhout in de provincie Zeeland twee minderjarige meisjes. Hij werd snel aangehouden, maar mocht van de rechter zijn proces in vrijheid afwachten. Eeckhout wachtte zijn veroordeling echter niet af en was sindsdien spoorloos. Het Team Executie Strafvonnissen (TES), belast met de opsporing van de man, had zijn naam op de Nationale Opsporingslijst laten zetten.

Op dit moment zit Eeckhout in België in TBR, wat in Nederland TBS heet. Dit betekent, is de uitleg van het OM, dat op dit moment geen zekerheid bestaat over het moment waarop de man op vrije voeten komt. Als hierover duidelijkheid is, zal bekeken worden wat de juridische mogelijkheden zijn om hem zijn straf in Nederland alsnog uit laten zitten. De in Nederland opgelegde straf verjaart in 2013. Mocht de man vrijkomen op een moment dat zijn straf in Nederland nog niet verjaard is, dan zal het TES alles in het werk stellen om te bevorderen dat hij zijn straf hier alsnog uitzit.

Advertisements