Uitspraak: Tien jaar cel voor moord op Hans Schouten in 1991

Anwarali D. (42) uit Capelle aan den IJssel is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot tien jaar cel voor de 19 jaar oude moord op Rotterdammer Hans Schouten (56) (foto).
De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie. „Deze moord van een zeer schokkend karakter rechtvaardigt een gevangenisstraf van zeer lange duur”, aldus de rechtbank, die hem aanrekende dat hij de moord jarenlang verzwegen heeft. (Alsof je dat de dader kwalijk kan nemen)

De verdachte ontkent de moord. Zijn advocate liet in een reactie weten dat de kans op hoger beroep groot is. „Maar ik wil niet op de zaken vooruitlopen. We gaan het rustig bekijken.” D. heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan.

De gewelddadige dood van Schouten bleef tot enkele jaren geleden onopgelost tot een zogeheten coldcaseteam ontdekte dat het DNA van verdachte overeenkwam met DNA op een sigarettenpeuk in de woning van Schouten. Door een veroordeling waren gegevens van verdachte in de DNA-databank van de politie opgeslagen.

Schouten, werkzaam bij een scheepvaartbedrijf, hield er in het geheim sm-contacten op na met jonge, donkere mannen, onder wie D. Het slachtoffer werd op de avond van de moord vastgebonden aan enkels en polsen, met een mes gestoken, beroofd en levenloos achtergelaten. De rechtbank achtte het bewezen dat de verdachte de Rotterdammer zeventien keer heeft gestoken, verwondingen waaraan de man overleed. Bovendien vindt de rechtbank het bewezen dat de verdachte de auto van Schouten en spullen uit het huis van Schouten heeft meegenomen.

10 jaar is trouwens niet echt een ‘lange duur’ te noemen voor een moord die de rechter ‘schokkend’ vindt

Advertisements