Geen heropening Kevin Sweeney zaak

De advocaat-generaal heeft de Hoge Raad vandaag geadviseerd dat het verzoek om heropening van de zaak van de Brit Kevin Sweeney, die werd veroordeeld voor moord op zijn echtgenote in 1995 in Steensel, moet worden afgewezen omdat nieuw onderzoek naar de oorzaak van de brand die de vrouw het leven kostte, niets toevoegt aan bestaande inzichten.

Het hof in Den Bosch veroordeelde de in Nederland wonende Sweeney begin 2001 tot dertien jaar cel voor de moord op zijn vrouw door brandstichting in hun tweede woning in Steensel. Eerder sprak de rechtbank hem vrij.
Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, liet een onafhankelijke deskundige het ontstaan van de brand opnieuw onderzoeken. De deskundige concludeert dat geen sprake was van opzettelijke brandstichting en dat sigaretten die de vrouw in bed zou hebben gerookt, de waarschijnlijke oorzaak waren.

De advocaat-generaal komt tot de slotsom dat het ingediende rapport een treffende illustratie vormt van bestaand verschil van inzicht onder deskundigen. Het hof wist over die verschillende opvattingen.
De Hoge Raad wijkt zelden af van het advies van de advocaat-generaal. De hoogste rechter doet volgens de huidige planning op 8 juni uitspraak over het herzieningsverzoek. Sweeney heeft zijn straf inmiddels uitgezeten en kwam in augustus 2008 vrij.

Tragisch voor Sweeney, de man had nooit veroordeeld mogen worden want een kind kon zien dat hij het niet gedaan heeft.

De zaak is naar de rol van 8 juni 2010 verwezen voor uitspraak. Dit is een voorlopige datum die kan worden gewijzigd.

LJN: BL0336, Hoge Raad , CPG 08/02103 H

Advertisements