Opnieuw slachtoffer anti-homogeweld | of toch niet?

Voor het kantoor van gaypride-organisator ProGay is gisteravond een man slachtoffer geworden van anti-homogeweld. Het slachtoffer (50) (die overigens heteroseksueel is) stond voor de onder het kantoor van Progay gelegen winkel Gays&Gadgets en had een tas van deze cadeauwinkel in zijn handen. Op beelden van een beveiligingscamera is te zien hoe twee jongens de man aanvallen.

Zij zeggen hem eerst dat hij ‘moet oprotten’ en geven hem ondermeer een duw. Als de jongens merken dat hij het alarmnummer 112 belt, komen ze terug en vallen hem aan. Naast rake klappen wordt de man als hij op de grond ligt geschopt en geslagen.

Hoewel de man zich weerbaar opstelde is hij met diverse verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. Hij maakt het naar omstandigheden goed en kan naar verwachting vandaag of morgen naar huis.

Frank van Dalen, voorzitter ProGay en VVD-kandidaat gemeenteraadslid, reageert geschokt. “Al tijden vragen we ook de gemeente om extra cameratoezicht. Nu meer dan een jaar later hangen de beloofde camera’s nog steeds niet op die plekken waar veel homo’s aanwezig zijn. En ondertussen worden mensen lastig gevallen of in elkaar geslagen als het vermoeden is dat ze homoseksueel zijn. Dit afschuwelijke incident laat zien waarom camera’s zo belangrijk zijn. Hopelijk helpen de beelden de daders op te sporen.’

Vorige week maakte de politie bekend dat er in 2009 371 meldingen van homofobe incidenten waren. Dat zijn er 24 procent meer dan het jaar daarvoor.

‘Ze zeggen wel, ieder incident is er één teveel. Maar ik begin het echt zat te worden, dat mensen in Amsterdam voortdurend op hun hoede moeten zijn als ze uitgaan, hand in hand lopen of een tas bij zich dragen van Gays&Gadgets. Wat mij betreft komt er een masterplan bestrijding homovijandigheid op straat. Dat betekent meer camera’s, daders gebieds- en straatverboden opleggen en zwaarder, veel zwaarder straffen dan nu gebeurt. Ook moet het team Roze in Blauw van de politie flink worden uitgebreid.’

‘We moeten al die personen die blijkbaar moeite hebben met zichtbare homoseksualiteit opsporen en aanpakken. Amsterdam is tenslotte ook onze stad en we laten ons niet wegjagen. Dit incident toont aan dat anti homogeweld zich tegen iedereen keert, homo’s én hetero’s.’, aldus Frank van Dalen.

Update 30-1-2010: De dader, ‘Appie’, doet zijn verhaal op AT5. Volgens hem heeft de kloppartij niets te maken met geweld tegen homo’s. Ja, hij heeft de man geschopt maar dat was niet omdat hij homo was. Appie zegt: “Ik heb niets tegen homo’s. Bovendien wist ik dat die man geen homo was want hij deed geen homo-achtige dingen’’.
Het is natuurlijk zo dat de lezing van het voorval, zoals die door Frank van Dalen in de media is verteld, niet op waarheid hoeft te berusten. Volgens Appie was de man op straat al leip bezig, viel hij mensen lastig, schreeuwde hij tegen voorbijgangers en zocht ruzie. En laten we wel wezen het eerste waarschuwende trapje van Appie stelt geen moer voor, waarna het ‘slachtoffer’ er wel meteen vol op los gaat.

Advertisements