Eis : Zeven jaar cel en TBS voor Rawas A. voor doodschieten Basz Zwijsen

Tegen Rawas A.(23) uit Eindhoven is vandaag voor de rechtbank in Den Bosch zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het doodschieten van huisbaas Basz Zwijsen (38) (foto) uit Uden in augustus 2009. Dat gebeurde in een pand dat Zwijsen verhuurde aan de Adolf van Cortenbachstraat in Eindhoven.

“Direct na de dodelijke schietpartij gonsde het op internet en de kranten van geruchten over de aanleiding”, zei officier van justie Willem Bos. “Het zou gaan om een huurschuld of ruzie om de huur van de zolderkamer. Basz Zwijsen was echter door de bizarre leugens van Bella W. (16), een meisje, dat hij amper kende, naar de woning in de Cortenbachstraat gelokt en daar gedood.”
Zwijsen had met Bella W. in het pand afgesproken, zogenaamd omdat zij een kamer van hem wilde huren. Eenmaal daar werd hij neergeschoten door Rawas A. Het meisje had na een affaire met een andere jongen tegen haar vriend, Rawas A., gezegd dat ze dat deed in opdracht van Zwijsen. Hij zou haar als kind al seksueel hebben misbruikt en in de prostitutie gedwongen. Volstrekte onzin, zo blijkt achteraf. Maar genoeg voor haar vriend om de confrontatie met Zwijsen te zoeken. Volgens Rawas A. was hierover ruzie zijn ontstaan maar daarbij per ongeluk het wapen zijn afgegaan, iets wat justitie niet geloofd.

Volgens Basz’ familie werd Zwijsen doodgeschoten toen hij wilde bemiddelen in een ruzie in het huis tussen een van de bewoners en drie mensen die bij de bewoner op bezoek waren. Rawas A. en zijn vriendin Bella zouden Ghanezen zijn, iets wat door de politie echter wordt ontkend.

Het meisje stond vanmiddag achter gesloten deuren terecht.

Update 22 maart 2010: Het werd bij uitspraak ook 7 jaar en TBS.
Update 26 juli 2010: Bella W. (inmiddels 17) krijgt 1 jaar jeugddetentie en 2 jaar jeugd tbs.

Advertisements