Eis: 16 jaar tegen Quakkelsteijn | Uitspraak 12 jaar

Tegen Eric Jan Quakkelsteijn is vandaag 16 jaar gevangenisstraf geëist, voor onder meer het voorbereiden van terroristische aanslagen.

Justitie verdenkt de man ervan dat hij op diverse plaatsen aanslagen wilde plegen, zoals in het Botlekgebied en bij de rechtbank in Rotterdam. Bij huizoeking op een schuiladres van Quakkelsteijn vond justitie grote hoeveelheden grondstoffen en hulpmiddelen voor het maken van explosieven. Volgens justitie kon Quakkelsteijn daarmee een springstof maken waarvan 150 gram dodelijk is in een straal van tien meter. Bij diverse huiszoekingen zou veel meer dan 150 gram zijn gevonden.

Verder werden kaarten en beeldmateriaal gevonden van locaties waar Quakkelsteijn aanslagen zou hebben willen plegen. Er zat materiaal bij over (de beveiliging van) Prinsjesdag en kaarten van het Botlekgebied. Daarnaast had Quakkelsteijn wapens en stuurde hij tientallen dreigbrieven. Hij had vele boeken, tijdschriften en knipsels, die de officier van justitie „vakliteratuur voor de moderne crimineel” noemde.

Quakkelsteijn zit nu een straf van veertien jaar uit voor een reeks zeer gewelddadige overvallen. Nog voor de rechtbank hem in 2003 die straf oplegde, ontsnapte Quakkelsteijn In 2007 werd hij opnieuw aangehouden.

De officier van justitie heeft het criminele verleden van Quakkelsteijn zwaar meegewogen in de eis. Blijkbaar heeft een eerdere veroordeling geen indruk gemaakt, concludeerde de aanklager. Quakkelsteijn zou een gevoel van superioriteit hebben en lak hebben aan alles. Hij zou het een sport vinden om uit handen van de politie te blijven, zei de officier. Ook heeft hij narcistische en paranoïde trekken, zo is uit eerder psychisch onderzoek gebleken. Hij is toen wel volledig toerekeningsvatbaar verklaard. Aan nieuw onderzoek naar zijn psyche wilde hij niet meewerken.

Toch opmerkelijk dat een man die vooral overvallen pleegde, tijdens zijn onderduiken plotseling zou besluiten om terrorist te worden en een aanslag te plegen in het botlekgebied en op prinsjesdag. Rare zaak

Uitspraak: De rechtbank legde Quakkelsteijn op 12 april 2010 twaalf jaar cel op.

Advertisements