OM in beroep tegen Kaj Mallo

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de straf die de rechter vorige week oplegde aan Kaj Mallo (29) uit Amersfoort wegens ontvoering en seksueel misbruik van Hanna Honkersteeg (7) uit Ede.

Mallo kreeg tien jaar gevangenisstraf maar geen tbs met dwangverpleging. Het OM wil dat het gerechtshof zich uitspreekt over de weigering van de verdachte om mee te werken aan een psychologisch onderzoek.

Mallo wilde in het strafproces op geen enkele manier meewerken aan psychologisch onderzoek en kreeg (mede) daardoor geen tbs. Het OM meent dat de rechter zich moet buigen over de principiële vraag op welke manier een weigerende houding van verdachte tot uitdrukking moet komen in een op te leggen straf.

Mallo ontvoerde het meisje vorig jaar samen met Leo Smit uit Dordrecht. De politie vond de ontvoerders en het meisje een halve dag later terug in een caravan bij Brielle in Zuid-Holland. Smit kreeg zeven jaar cel en wél tbs met dwangverpleging.

De ouders van Hanna Donkersteeg zijn een handtekeningenactie begonnen met als doel het niet opleggen van tbs aan Mallo aan de kaak te stellen. Volgens hen wijst de aard van het misdrijf op een psychische stoornis en had de man tbs moeten krijgen. Op een speciale website waren vrijdag bijna 37.000 handtekeningen binnen gekomen. Bij 40.000 ondertekenaars komt de kwestie aan de orde in de Tweede Kamer.

Advertisements