Uitspraak: 16 jaar voor ‘Postcode Loterijmoord’ op Lilian Pisani Doesburg

Francesco Pisani (50) is door de rechtbank in ’s-Gravenhage vandaag  veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar wegens de moord op zijn echtgenote Lilian Pisani-Doesburg (49) in de nacht van 3 op 4 januari 2009 in een woning aan de Theresiastraat in Den Haag, .

Francesco heeft zijn vrouw Lilian in de echtelijke slaapkamer op meedogenloze wijze met vier kogels om het leven gebracht, aldus de rechtbank. De wijze waarop enkele van die kogels zijn afgevuurd doet bijna denken aan een executie.

Het echtpaar Pisani, dat ruim 25 jaar samen waren, hadden samen drie dochters. Het slachtoffer had in november 2008 aan haar man gezegd dat zij niet meer met hem verder wilde en twee dagen voor de fatale 4e januari 2009 had zij hem bovendien verteld dat zij iemand anders ontmoet had met wie zij mogelijk wel een toekomst meende te hebben. Uit alles blijkt dat verdachte het dreigende einde van zijn huwelijk niet heeft kunnen verkroppen, aldus de rechtbank, en het kan naar het oordeel van de rechtbank niet anders zijn dan dat hij onder de indruk van juist die gevoelens een einde heeft gemaakt aan het leven van zijn echtgenote.
De verdachte heeft zelf ter terechtzitting geen duidelijkheid kunnen of willen verschaffen omtrent zijn motieven. Hij heeft slechts in algemene bewoordingen van zijn spijt getuigd.

De verdachte wordt ten aanzien van het delict volledig toerekeningsvatbaar geacht. Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat zijn ziekte van invloed is geweest op het door hem gepleegde delict.

De rechtbank heeft aanleiding gezien tot enige, zij het beperkte, matiging van de op te leggen gevangenisstraf ten opzichte van de gevangenisstraf van 18 jaar die de officier van justitie had gevorderd. In het bijzonder het feit dat verdachte nog nooit voor een strafbaar feit veroordeeld is en niet over een goede gezondheid beschikt, dient tot een iets lagere straf te leiden, aldus de rechtbank.

Advertisements