Advocaten en cliënt in gevangenis afgeluisterd

In de Rotterdamse gevangenis De Schie blijken gevangenen tijdens gesprekken met hun advocaat te kunnen worden afgeluisterd met apparatuur die de politie van buitenaf bedient.

De illegale praktijken werden ontdekt door strafrechtadvocaat Frank van Ardenne ontdekt. Het is niet onmogelijk dat verdachten van ernstige misdrijven hierdoor vrijuit kunnen gaan. Van Aardenne heeft aanwijzingen dat er behalve in De Schie, waar bijvoorbeeld Willem Holleeder is gedetineerd, er ook in advocatenkamers in de PI in Krimpen aan den IJssel, opnameapparatuur zit. “Net als veel van mijn collega’s vrees ik dat dit veel vaker en in gevangenissen door het hele land gebeurt”, zegt Van Ardenne. Hij heeft demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie) gisteren per brief gevraagd de situatie in alle Nederlandse gevangenissen zo snel mogelijk te onderzoeken.

Advocaat Chrisje Zuur, raadsvrouwe van Holleeder, is niet verbaasd. “Ook wij hebben signalen dat we tijdens gesprekken met onze cliënt in De Schie zijn afgeluisterd. Dat is juridisch gezien onrechtmatig en in een rechtsstaat ronduit schandalig. Maar we kunnen het niet hardmaken zoals collega Van Ardenne nu wel heeft gedaan.”

Afluisteren van advocaatgesprekken is gewoon bij wet verboden. Klaarblijkelijk zijn er bewust voorzieningen aangebracht die dit toch mogelijk moeten maken. Dat is een zéér ernstige aantasting van de rechtstaat, maar het zal wel weer met de mantel der liefde worden bedekt.