Arrestatie in moordzaak Petersen

Vandaag is zakenman Chris Kraypoel (41) uit Soest aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van vastgoedhandelaar Peter Petersen (45), ook bekend als ‘Dikke Peter’. Petersen werd op 3 maart van het vorig jaar in zijn auto doodgeschoten bij hotel Jan Tabak in Bussum.

Kraaypoel was o.a. eigenaar van de legendarische dancing ‘De Mazzo’ in Amsterdam. Kraypoel wordt tevens verdacht van het op grote schaal witwassen van crimineel geld, aldus een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Dinsdag deden 200 rechercheurs van de Nationale Recherche en de FIOD doorzoekingen in zestien woningen, drie bedrijven en twee bankkluizen. Het witwasonderzoek staat los van het moordonderzoek, aldus de woordvoerder.

Justitie brengt de arrestant in verband met een groot aantal verdachte geldtransacties. Ook vermoedt zij dat de man heeft geïnvesteerd in hennepkwekerijen en in de internationale cocaïnehandel. Naast Chris Kaypoel heeft justitie in dit onderzoek nog twaalf andere verdachten op de korrel.

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op administratieve bescheiden, een vastgoedportfeuille die bestaat uit tientallen panden, op dure auto’s, horloges en kunst. De doorzoekingen vonden plaats in onder meer Soest, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Almere en Meppel.

De aangehouden man wordt de komende dagen verhoord over de moord op Petersen, die in het criminele milieu bekend stond als ‘Dikke Peter’. Petersen was bevriend met Kees Houtman, de drugs- en vastgoedhandelaar die in 2005 in Amsterdam werd doodgeschoten.

In het onderzoek naar de afpersing van vastgoedtycoon Willem Endstra (geliquideerd in 2004) dook de de naam van Petersen herhaaldelijk op. Volgens Endstra had Dikke Peter conflicten met onderwereldkopstukken Willem Holleeder en Johnny Mieremet (vermoord in 2005). Petersen wilde er zelf maar weinig over kwijt bij de politie, uit angst dat zijn verklaringen op straat zouden belanden. Hij zag zich zelf als “een makkelijke prooi”: “Als ze me willen hebben, hebben ze me”, zei hij in 2005 tegen de politie. “Zo simpel is het.”

Op de bewuste dag kwam Petersen omstreeks tien uur ‘s ochtends aanrijden bij het Bussumse hotel. Hij was kansloos toen hij onder vuur werd genomen. De vluchtauto van de dader(s) werd korte tijd later brandend aangetroffen aan het Koopvaarderspad in Almere-Buiten.

Update 17 juni 2010: De man is inmiddels weer vrijgelaten.

Advertisements