Advocaat Joran van der Sloot naar Mensenrechtencommissie

Máx­i­mo Alon­so Altez Navar­ro, de advocaat van Joran van der Sloot, stapt naar de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten. Dat zegt hij in een interview met de Wereldomroep.

Volgens Altez zijn de rechten van Joran van der Sloot geschonden omdat Van der Sloot een verklaring heeft gedaan waarbij geen advocaat aanwezig was. Ook zou Joran een advocaat toegewezen hebben gekregen die bevriend was met agenten. Uit een brief van de Nederlandse ambassade zou blijken dat de vertaler, Maurice Steins, geen officiële vertaler is die door de ambassade is aangewezen. Volgens Altez zou hij bepaalde legale terminologie niet beheersen.

Hij wil dan ook dat de verklaring wordt vernietigd. Gebeurt dat niet, stapt hij naar de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Costa Rica.

Joran heeft inmiddels ook een klacht tegen de politie ingediend.

Update 25 juni 2010: Rechter Wilder Casique Alvizuri heeft het verzoek van Joran van der Sloot om de resultaten van het politieonderzoek nietig te verklaren niet ingewilligd.

Joran van der Sloot had om de nietigverklaring verzocht omdat naar zijn zeggen het hoofd moordzaken van de onderzoekspolitie, kolonel Miguel Engel Canlla, hem had gedwongen. Er zou geen officiële vertaler aanwezig zijn geweest bij het verhoor en zijn advocaat zou op de hand van de politie zijn geweest.
Ook zou zijn laptop geopend zijn zonder toestemming van een rechter. Rechter Casique oordeelde dat bij alle verhoren de officiële vertaler Maurice Steins aanwezig was, dat er een door de staat aangewezen advocaat aanwezig was en dat er een officier van justitie bij was om te beoordelen of het onderzoek volgens de wet verliep.

Advertisements