Politie Katwijk handelt in wapens

Het is bij de politie in Hollands Midden een rotzooi, wat betreft de controle op de regels voor de jacht. Dat zegt officier van justitie De Rijck. Op het politiebureau in Katwijk zouden bovendien jachtgeweren zijn verhandeld, van jagers die van hun wapens afwilden.

Dit bleek bij de rechtszaak tegen ex-politieman Augustinus E. (51) uit Schoonhoven, inmiddels ontslagen bij de afdeling bijzondere wetten op het politiebureau in Katwijk. “Het was een merkwaardige toestand, daar op het politiebureau.” aldus de Rijck.

Augustinus E., was niet alleen belast met de handhaving van de regels voor de jacht, hij was ook zélf jager. Hij werd in de zomer van 2008 door een collega betrapt toen hij in de Pan van Persijn twee jonge vossen schoot. Hij had – zo verklaarde hij – schriftelijke toestemming van de grondgebruiker bij zich voor wat in de jachtwereld ‘schadebestrijding’ heet: het doden van dieren zoals kraaien en vossen omdat ze schade veroorzaken. Het papier was ondertekend door de boswachter (64), tevens jachtopzichter van de Pan van Persijn, Volgens het openbaar ministerie was de boswachter daartoe echter niet gerechtigd. De boswachter stond ook terecht: hem wordt valsheid in geschrifte ten laste gelegd.

Bij een grootschalig onderzoek naar de gangen van de politieman kwamen meer ernstige feiten naar boven. Behalve de kwestie met de vossen, staat er slechts één van op de dagvaarding: E. wordt er van verdacht dat hij twee jaar geleden als particulier een dubbelloops hagelgeweer van het merk Beretta heeft verkocht en illegaal uitgevoerd naar Engeland. Het jachtgeweer was door een oude jager, die niet meer in het veld kwam, op het politiebureau in Katwijk in bewaring gegeven. E. geeft toe dat hij daar een koper voor heeft gezocht, de dochter van de boswachter. Op verzoek van de eigenaar heeft hij bemiddeld. “Ik wist niet beter”, aldus E. “Wat is er raar aan, als je op een afdeling komt waar zoiets de normaalste gang van zaken is?”

Advertisements