Uitspraak: jaartje cel voor 3x poging tot doodslag in Culemborg

Marokkaan Ilias M. (22) uit Culemborg die op nieuwjaarsmorgen 2010 drie personen aanreed in de overwegend Molukse Diepenbrockstraat, is door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk voor 3 pogingen tot doodslag. Wel gelooft de rechtbank hij in paniek handelde. Justitie eiste twee weken geleden vier jaar cel.

De officier van justitie betoogde dat Ilias M. willens en wetens op mensen inreed, toen hij met vier vrienden in zijn auto naar de Diepenbrockstraat in zijn woonplaats toog om verhaal te halen. Zijn auto was daarvoor vermoedelijk door Molukkers beschadigd en hij had gehoord dat een Marokkaanse man eerder door Molukkers was afgetuigd.

Ilias M. verklaarde dat hij ‘gewoon een stukje ging rijden met vrienden’ en in paniek raakte toen de auto in de Diepenbrockstraat met knuppels werd belaagd en met stenen werd bekogeld.

Drie personen moesten wegspringen voor de auto van Ilias M., die door een hek een tuin binnenreed. Zij raakten lichtgewond. Ilias M. ontkwam te voet. Twee andere inzittenden van de wagen werden zwaar toegetakeld en belandden in het ziekenhuis. Daarvoor is nog niemand vervolgd.

De rechtbank oordeelt dat Ilias M. “verhaal wilde halen”, maar gelooft ook dat hij in paniek de straat uit wilde, toen de stenen door de ruiten van zijn auto vlogen. Omdat hij zichzelf in die situatie heeft gebracht, kan hij zich echter niet op noodweer beroepen.

Het incident met de auto vormde het sluitstuk van een jaarwisseling vol incidenten tussen Marokkanen en Molukkers in Culemborg. De straf voor Ilias M. die toch 3x poging tot doodslag pleegde staat in schril contrast tot de 28 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) die twee Molukkers kregen voor het aftuigen van een Marokkaan eerder die nacht. Zij werden veroordeeld voor 1x poging tot doodslag.

Advertisements