Eis: 25 jaar en tbs voor Sander Vreeswijk

Tegen ex-politieman Sander Vreeswijk (27) (foto) is vandaag voor de rechtbank in Dordrecht 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist wegens de moord op Milly Boele (12) uit Dordrecht. Het OM wil dat de tbs pas begint als V. twee derde van de straf heeft uitgezeten.

Behalve moord acht het OM ook seksueel misbruik bewezen. Volgens aanklagers A. Flikweert en W. ten Have heeft Vreeswijk zich oraal laten bevredigen door Milly. Ook voor vrijheidsberoving van het meisje en het verbergen van het lijk wordt V. vervolgd. De vermissing en moord leidden tot geschokte reacties in de samenleving. Het feit dat V. politieman was, maakte het onbegrip nog groter.

Sander Vreeswijk heeft bekend dat hij het meisje op 15 maart heeft gedood. Een week daarna meldde V. zich bij de politie, waarna het begraven lichaam van Milly in zijn voortuin werd gevonden. Hij ontkent echter Milly seksueel geweld te hebben aangedaan, behalve dan dat hij haar borsten heeft aangeraakt. De stellige ontkenning van de verdachte op dit punt vindt het OM niet geloofwaardig mede ook omdat er sperma in de mond van Milly is aangetroffen.

Vreeswijk had volgens de aanklagers meer dan genoeg momenten waarop hij zich kon bedenken. Hij heeft ook gelegenheid voor ‘kalm beraad’ gehad, waardoor volgens de aanklagers geen sprake was van een plotselinge actie toen hij haar wurgde.

Volgens de advocaten van Vreeswijk -Willem Anker en Tjalling van der Goot- moet Vreeswijk echter vrij worden gesproken van moord en seksueel misbruik en is alleen schuldig aan doodslag en het wegwerken van een lijk.

Volgens Van der Goot was V. op de dag van de dood van Milly angstig, depressief, in grote paniek en paranoïde. Bovendien was hij onder grote invloed van cannabis. Dat past niet bij een man die koelbloedig een moord beraamt en uitvoert. Ook de manier waarop de oud-politieman Milly in zijn tuin begroef, deed volgens Van der Goot amateuristisch aan en past niet in het beeld van een geplande moord. Omdat de verdachte onder grote invloed van cannabis was toen hij tot zijn daad kwam, heeft hij nog wel kunnen nadenken, maar geen goede overwogen keuze kunnen maken om zijn misdrijf te stoppen.

Tjalling refereert aan een uitspraak van het EVRM in de zaak ‘Brusco tegen Frankrijk‘.
Of echter uit deze zaak blijkt dat er altijd een advocaat bij het verhoor mag zijn is maar zeer de vraag.

Daarnaast meent Van der Goot dat de voorbedachten rade door justitie vooral is gebaseerd op de eerste drie verklaringen die V. vlak na het misdrijf afgelegde. Maar die kunnen niet als bewijsmateriaal dienen, zei de verdediging. Tijdens het eerste verhoor zou V. niet zijn gewezen op het recht op een advocaat. Bij de volgende twee verhoren had V. recht op een advocaat, maar was deze niet aanwezig. Dat recht zou volgens Van der Goot blijken uit een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, die in Nederland onderbelicht is gebleven.

Sander Vreeswijk ontkent Milly Boele te hebben verkracht. Volgens hem heeft hij alleen haar borst aangeraakt. Justitie gaat er wel vanuit dat hij zich oraal liet bevredigen door het meisje. Van der Goot wierp tegen dat daarvoor bewijs ontbreekt. Er zijn dan wel aanwijzingen voor spermasporen bij Milly’s mond, maar “vermoedens, aanwijzingen en hypothesen zijn niet voldoende”.

Anker zei grote moeite te hebben met de rapportage die de basis zou moeten vormen voor tbs. “Wij missen een stevige onderbouwing om de maatregel op te leggen.” Anker stelde bovendien dat de geëiste celstraf van het OM te hoog is. De straf moet lager onder andere vanwege de buitensporige publiciteit, het feit dat Vreeswijk geen strafblad heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij pleitte dan ook voor het opleggen van een celstraf van maximaal vijftien jaar. Als de rechtbank wel tbs oplegt, moet V. maximaal tien jaar celstraf krijgen, meende Anker.

Advertisements