Man meldt zich in verband met ombrengen Joke Schoenmakers in 1994

De van origine Soedanese Usama Abdelraoef Adulrazik heeft zich vandaag gemeld op het politiebureau Raampoort in Amsterdam in verband met het ombrengen van zijn toenmalige vriendin Joke Schoenmakers (24) op 15 mei 1994.

Usama, een illegale Soedanees, had die dag een (vals) Surinaams paspoort bemachtigt dat hem als illegaal meer bewegingsruimte gaf. Om niet te achterhalen redenen kreeg hij hierover ruzie met zijn vriendin Joke, die het paspoort van hem af pakte. In de hierop volgende worsteling nam hij Joke volgens eigen zeggen in een nekklem waarbij zij stikte.

Usama vluchtte vervolgens naar Tsjechië en later naar Duitsland, waar hij trouwde en 3 kinderen kreeg. Hij nam de naam van zijn vrouw aan en verkreeg de Duitse nationaliteit.

Al die tijd bleef zijn geweten knagen en besloot hij op aandringen van zijn Duitse vrouw, zich te melden bij de politie.

Update 31 mei 2011: De rechtbank in Amsterdam  een diepgravend onderzoek naar het detentieverleden van Usama A. in combinatie met nieuw psychiatrisch onderzoek.

Een traumatische ervaring in de vreemdelingengevangenis verklaart mogelijk de black-out die de man zeventien jaar geleden zou hebben gehad bij het wurgen van zijn partner. Het Openbaar Ministerie (OM) eist zeven jaar celstraf.

A. vertelde tijdens de zitting dat tijdens zijn vreemdelingendetentie een medegevangene was overleden. Er brak in de gevangenis een protest uit, waarna hij als langstzittende vreemdeling ‘doordraaide’ en in de isoleercel belandde. De rechtbank wil deze voorgeschiedenis binnen vijf weken verifiëren, omdat die mogelijk leidde tot een psychiatrische stoornis, waardoor een ruzie over een vals paspoort fataal kon aflopen.

Advertisements