Hoofdverdachte moord op Dirk Post voor raadkamer

De raadkamer van de rechtbank in Lelystad buigt zich vandaag over de rol van Jaap van der H. (15), de hoofdverdachte in de Urker moordzaak. Er wordt dan gekeken of zijn voorarrest moet worden verlengd.

De rechter-commissaris gaf het Openbaar Ministerie op 24 november nog toestemming om de jonge verdachte vanaf dat moment minimaal twee weken te mogen vasthouden. Die termijn loopt woensdag af.

Bij een arrestatie bepaalt de rechter commissaris in eerste instantie of een verdachte voor 3 dagen mag worden vastgehouden. Vervolgens bekijkt de RC of een verdachte nog eens 14 dagen mag worden vastgehouden.
Vasthouden van een verdachte na die periode moet door de raadskamer van de rechtbank worden beslist. De OvJ en de rechters die zich dan over de verlenging van het voorarrest buigen zijn gewoonlijk niet degenen die zich ook inhoudelijk met de zaal bezig houden.
Een verdachte kan dan nog voor maximaal 3 maanden worden vastgehouden en dan moét het proces beginnen.
In de praktijk echter laten rechters dan de rechtszaak slechts formeel beginnen, om die vervolgens meteen te schorsen, dat kan nog een paar keer herhaald worden, waardoor een verdachte soms 2-3 jaar in voorarrest kan zitten voordat zijn zaak inhoudelijk behandeld wordt. Deze zittingen waarop steeds verlenging van het voorarrest door de rechtbank wordt bevolen heten ‘proforma’ zittingen. Hoewel volgens de letter van de wet correct, zijn ze tegen de geest van de wet die bepaalt dat een rechtszaak tegen verdachten na ca 100 dagen (3 maanden + 2 weken + 3 dagen) moet beginnen.

Advertisements